logo
Menu Menu sluiten

Belangrijke tips bij het kopen van tweedehands computers

Bij steeds meer computerwinkels en webshops heb je keuze uit nieuwe en tweedehands computers. In onze ogen een prima ontwikkeling want door een tweedehands computer te kopen draag je aantoonbaar bij aan een beter milieu. Je zorgt er ten eerste voor dat er minder grond- en hulpstoffen nodig zijn. Daarnaast wordt er met jouw keuze voor een tweedehands computer minder verpakking van karton en plastic gebruikt. En je helpt met je aankoop van een tweedehands computer ook aan de verlaging van de CO2-uitstoot omdat er minder vrachtauto’s en vrachtschepen ingezet hoeven te worden voor transport.

Laten we eerlijk zijn, de prijs is ook een goede reden om een tweedehands computer te kopen. Een tweedehands computer is namelijk bijna altijd veel goedkoper dan een nieuwe. Dat geldt helemaal na de introductie van modellen met een snellere processor in bepaalde modellenseries. De prijzen van de oudere modellen dalen dan vaak pijlsnel. Tip: dat is het moment bij uitstek om een tweedehands computer te kopen en te profiteren van een scherpe prijs. Duidelijk zal zijn: het is gunstig om een tweedehands computer te kopen. Maar hoe zorg je ervoor dat geen verkeerde keuze maakt? Lees onze belangrijke tips bij het kopen van tweedehands computers.

Onwaarschijnlijk lage prijs?

Ben je van plan om een goede tweedehands computer te kopen, oriënteer je vooraf dan grondig. Zie je op een aanbiedingsplatform een goede tweedehands computer voor een onwaarschijnlijk lage prijs? Bedenk dan dat die computer wellicht gestolen is. Je betaalt dan een extreem lage prijs voor je computer maar je maakt je wel wettelijk schuldig aan heling. Denk nou niet ‘die iPad is toch al gestolen’. Of ‘Als ik deze computer niet koop, dan koopt iemand anders hem wel’. Want hoewel dat feitelijk klopt koop je dan nog steeds een gestolen product en draag je bij aan de instandhouding van criminaliteit. Naar wij aannemen wil je dat niet. Een bijkomend probleem is ook dat je na je aankoop van een gestolen tweedehands computer heel waarschijnlijk geen enkele garantie hebt. Helaas kun je vooraf niet altijd weten of de computer van jouw keuze gestolen is. Tip: luister naar je verstand en naar je onderbuikgevoel: is de prijs van die goede tweedehands computer te mooi om waar te zijn? Tien tegen een dat er dan iets niets klopt. Onze tip in het algemeen: koop een tweedehands computer alleen bij een aanbieder die je volledig vertrouwt.

Defecten

Koop je een tweedehands computer in een fysieke winkel, controleer dan goed of alles naar behoren functioneert. Neem daar de tijd voor. Tip: ben je zelf niet al te technisch of wil je gewoon extra zekerheid, neem dan een vriend mee die er verstand van heeft en jou goed kan adviseren op dit gebied. Ben je van plan om een tweedehands computer te kopen in een webshop of via een verkoopplatform? Dan kun je hem natuurlijk niet vooraf zelf testen. En je kun je dan ook niet zien of de computer een defect heeft. Tip: stel – eventueel samen met je technische vriend - een lijstje op met technische vragen en mail je lijstje met vragen aan de aanbieder. Krijg je daar geen duidelijk antwoord op? Koop je tweedehands computer dan beslist ergens anders. Nog een belangrijke tip: pluis voorafgaand aan je aankoop de garantievoorwaarden door en lees ook goed door wat het retourbeleid van de aanbieder is ingeval van een defect aan je computer. Als hierover niets staat op hun website of als de informatie daarover vaag en/of onvolledig, raden we je aan om te gaan shoppen bij een andere aanbieder van tweedehands computers.

Software

Ook op het gebied van software hebben we enkele belangrijke tips voor je. Controleer welke software er is geïnstalleerd op de tweedehands computer die je wilt kopen en vraag op dit gebied gerust door bij de aanbieder. Het is heel belangrijk te weten welke software precies geïnstalleerd is. Koop je een tweedehands computer met bijvoorbeeld verouderde Microsoft Office/365 software, dan loop je het risico dat je veel nieuwe applicaties (apps/software) niet kunt installeren en dat de computer langzaam is. Dat wil je natuurlijk niet. Tip: maak de door jou gekochte tweedehands computer softwarematig ‘schoon’ met zogenoemde optimalisatie-software. Dat kost je hooguit een paar tientjes, de software is heel gebruiksvriendelijk en verwijdert onnodige applicaties en eventuele virussen op je tweedehands computer zodat-ie weer lekker snel werkt.

Beschadigingen

ooral een tweedehands computer die veel gebruikt is kan enkele beschadigingen hebben. Dat hoeft geen onoverkomelijk bezwaar te zijn. Tip: wil je een tweedehands computer kopen in een fysieke winkel, start de computer dan zelf op. Je ziet dan hoe snel dat gaat. Tip: een veelgebruikte truc van verkopers is om in hun aanbieding een afbeelding van een nieuw product te gebruiken terwijl ze een tweedehands product verkopen. Of ze werken met Photoshop in de foto van het product beschadigingen weg. Bereid je goed voor: zorg dat je hun aanbieding met foto bij de hand hebt als je het product gaat kopen en let er op dat de aanbieding en het feitelijk product hetzelfde zijn.

Bij het kopen van tweedehands computers in een webshop of via een aanbiedingsplatform kunnen beschadigingen helaas niet vooraf in het echt worden gecontroleerd. Beschadigingen zie je pas als je de computer in handen hebt. Belangrijke tip: bekijk vooraf heel goed wat de garanties van de betreffende aanbieder zeggen over beschadigingen en kijk ook goed naar de informatie over hun retourbeleid. Is er hierover niets te vinden op hun webshop of op hun online verkoopplatform? Of is de informatie hierover onduidelijk, nogal vaag of onvolledig? Oriënteer je dan bij andere aanbieders van tweedehands computers die hier wel duidelijk over zijn. Hoe dan ook: wil je een goede tweedehands computer kopen, bereid je dan goed voor, schakel eventueel een bevriende kenner is en let goed op wat je precies koopt. Veel succes met je aankoop.

Bekijk hier de beste tweedehands computers van dit moment
Tweedehands computer
Wissel.nl ReMarkt Monitoren