logo
Menu Menu sluiten

Belangrijke tips bij het kopen van een tweedehands auto

Een auto kopen van een particulier of van een lokale autodealer is een vervelende klus als je doel is om een auto aan te schaffen die nog in goede staat verkeert en niet te veel geld kost. Een koper zou zijn zuurverdiende geld nooit ruilen met een compleet verspilde gebruikte auto.

Er zijn dingen waarmee je rekening mee moet houden voordat je de auto koopt en deze zijn:

  1. Lees jezelf als consument goed in.
  2. Maak een lijst van je behoeften. Prioriteer tussen de behoeften en de wensen.
  3. Bepaal het budget en het soort auto dat het beste past.
  4. Maak een selectie op model en type. Het is nuttig om zo selectief mogelijk te zijn.
  5. Onderzoek zowel online als offline verschillende dealers.
  6. Leer de waarde van de tweedehands auto op de markt kennen.
  7. Onderzoek de voertuigidentificatienummers en geschiedenis van de auto’s.
  8. Neem een monteur mee wanneer u de auto controleert, of u deze nu van een vriend of een dealer koopt.
  9. Schroom nooit om vragen te stellen.
  10. Als er een onderbuikgevoel is dat het niet goed is, wees dan niet bang om weg te lopen.

Een monteur meenemen is altijd een goede strategie. Zorg ervoor dat de monteur de totaliteit van de auto inspecteert, van de geschiedenis tot de laatste schroef. De auto dient op een vlakke plek te worden geparkeerd. Je moet er zeker van zijn dat er ongeveer een uur mee gereden is. Dit zou het een goed moment moeten maken om de inspectie uit te voeren. En inspecteer de auto altijd in een goed verlichte omgeving, liefst op klaarlichte dag.

Controle van de buitenkant van de auto

Loop rond om te zien of er schade aan het de buitenkant is. De hoeken van de auto moeten op en neer worden bewogen om te zien of de schokdempers nog in goede staat zijn. Zorg ervoor dat de wiellagers geen geluid maken wanneer u probeert om aan de voorbanden te trekken. Open de deuren, til de motorkap en de kofferbak op om te zien of alle rubberen afdichtingen nog op hun plaats zitten. Dit zal je ook vertellen of er iets los zit rond de scharnieren. Controleer op tekenen van opnieuw geschilderde onderdelen. Er zal een verschil zijn in de kleur omdat winkels nooit de originele lak van de auto kunnen dupliceren. Vraag iemand om alle lichten buiten de auto aan te doen en kijk of ze allemaal werken. Auto's met slechts 30.000 gereden kilometers moeten nog de originele banden hebben. Pas op als je een auto vindt met slechts een paar kilometer op de teller maar nieuwe banden heeft. Als de proefrit klaar is, controleer dan de schijven van de remmen, deze moeten nog schoon en glad zijn. Controleer de voorruit op scheuren.

Het interieur van de auto controleren

Hoewel het vreemd klinkt, ruik aan de binnenkant van de auto. Snuffel onder de matten en het tapijt. Als het naar schimmel ruikt, is dat een teken dat er ergens een lek is of dat de auto mogelijk schade heeft opgelopen door wateroverlast. Schakel de airconditioning in om ervoor te zorgen dat het hele interieur van de auto echt koud wordt. Probeer vervolgens de kachel. Probeer ook alle lichten binnen uit en vergeet nooit op de claxon te drukken. Probeer ook alle stoelverstellingen. Ook de bekleding moet nog in goede staat zijn. Er zal nog veel meer moeten worden gecontroleerd en hier kan de monteur je zeker bij helpen.

In de kofferbak kijken

Ruik ook hier aan de binnenkant en controleer op tekenen van lekkage. Zorg ervoor dat er nog enkele basistools voor de auto aanwezig zijn voor de nieuwe gebruiker.

Controle onder de motorkap

Voel de bedrading voor eventuele scheuren of broosheid. Knijp in de slangen en kijk voor eventuele sneden en mogelijke aangebrachte tape over elektra kabels. Verwijder de dop van de radiator pas als deze voldoende is afgekoeld. De groenachtige kleur van de koelvloeistof geeft een goede staat aan. Pas op voor vlekken en een vuil-witachtige kleur op de radiator. Nogmaals, laat de rest nakijken door de monteur, zoals bijvoorbeeld de accu's.

Controle onder de auto

Ga liggen als het moet en gebruik een noodlicht om de motor onder de auto te zien. Voel eventuele tekenen van lekkage. Controleer de leidingen en onderzoek elke mogelijkheid van zwaar roesten.

Maak een proefrit

De eigenaar of dealer mag een koper er niet van weerhouden om een proefrit van ongeveer twintig te maken. Dit is een speciaal moment om grondig te zoeken naar eventuele problemen met de airconditioning, de verwarming, het stuur, de remmen, de transmissie en vooral het comfort. Voel alles; het is prima om de auto op een licht hobbelige weg te proberen om de vering echt te ervaren. Luister goed om eventuele rammelaars te ontdekken. Zorg voor pen en papier, een zaklamp, handschoenen, een handdoek, een deken en zelfs een cd bij het controleren van een auto.

Tweedehands auto
Wissel.nl ReMarkt Monitoren