logo
Menu Menu sluiten

Met plezier tweedehands Lego kopen

Lego, je weet wel dat Deense speelgoedmerk met kleurige plastic bouwsteentjes en leuk vormgegeven plastic poppetjes, is al tientallen jaren bijzonder populair. Bij jong en oud. Lego sets zijn niet meer weg te denken uit speelgoedwinkels en op allerlei online platformen met gebruikte producten wordt volop tweedehands Lego aangeboden. Maar wat is nu eigenlijk een goede prijs zodat je met plezier tweedehands Lego koopt?

Vraag en aanbod

Wees gerust: we zullen je niet vermoeien met een uitvoerige lesje economie. Maar de prijs van een product of dienst, in dit geval de prijs van de bekende kleurige plastic bouwsteentjes, wordt bepaald door vraag en aanbod. In het algemeen geldt: bij een afnemende vraag daalt de prijs en bij een toenemende vraag en een afnemend aanbod stijgt de prijs. Bij Lego wordt de prijs niet lager, we zien zelfs een stijging, al jaren achter elkaar. We gaan kort in op de twee oorzaken.

Verzamelaars drijven de prijs op

De Lego-bouwsteentjes zijn ongekend populair bij jong en oud. Sterker nog: onder meer door toevoeging van Lego Technics aan het assortiment zijn de bouwsteentjes meer gewild dan ooit bij consumenten, helemaal tijdens de feestdagen.

Lego staat al tientallen jaren in de top 10 lijstjes van sinterklaas- en kerstcadeaus en het ziet er niet naar uit dat dat gaat veranderen. Door de grote vraag en het relatief beperkte aanbod van nieuwe en gebruikte/tweedehands Lego-producten wordt de prijs opgedreven. Lego gaat weliswaar met allerlei trends mee maar is op zich niet tijdgebonden en daardoor heel ‘prijsvast’. Anders dan bij andere producten gaat na de lancering van een nieuwe Lego-set de prijs van andere Lego-producten niet omlaag.

Een prijsopdrijvend aspect is ook dat Lego voor veel mensen een echt verzamelaarsproduct is. Complete Lego themasets, zowel gloednieuwe als tweedehands, gaan voor vele honderden tot soms duizenden euro’s van de hand. Het gevolg hiervan is dat mensen die complete, maar minder bijzondere Lego-sets te koop aanbieden ook meer geld kunnen en durven te vragen voor hun Lego-blokjes.

Kortom, Lego-producten zijn niet trendgevoelig en de prijs van nieuwe en tweedehands Lego-sets wordt opgedreven door fanatieke verzamelaars die dan wel eisen dat de set compleet is, dat de verpakking in goede staat is en dat er een bouwtekening meegeleverd wordt.

Gelukkig zijn de meeste consumenten geen verzamelaars en vinden ze het niet altijd absoluut noodzakelijk dat een set compleet is en dat ze een originele doosverpakking en bouwtekening geleverd krijgen. Zij willen vaak gewoon een leuk en betaalbaar cadeautje kopen dat vrijwel altijd gegarandeerd in de smaak valt.

Bepaal vooraf wat je er voor over hebt

Een tweedehands Lego-set wordt, online en in winkels, vrijwel altijd aangeboden voor tweederde van de nieuwprijs. Zeker als je beseft dat de prijs van een nieuwe Lego-set op zich relatief hoog is, betaal je dan nog steeds een tamelijk hoge prijs.

Een voordeel is wel dat de door jou aangekochte set tweedehands Lego tijdloos is en daardoor zijn waarde behoudt waardoor je de set misschien zelfs na enige tijd voor een hogere prijs dan jouw aankoopprijs kunt doorverkopen. Daarmee is Lego eigenlijk een soort van investering.

Duidelijk zal zijn: wie met plezier tweedehands Lego wil kopen zonder de ‘hoofprijs’ te betalen moet niet per sé een complete set in een originele verpakking willen hebben samen met een bouwtekening. Lego-bouwtekeningen zijn vaak te vinden op internet. Wil je tweede hands Lego bouwsteentjes kopen, bepaal dan vooraf welke prijs je daarvoor over hebt en hou je bij je aankoop aan de prijs-afspraak met jezelf.

Tot slot hebben we nog een praktische tip voor je: was je tweedehands Lego bouwsteentjes in een badkuip of iets dergelijks en voeg een schoonmaakmiddel toe aan het water. Uiteraard geen chloor. Je tweedehands Lego ziet er dan als nieuw uit. Geef je de Lego als cadeautje, verpak ze dan op een leuke manier. Veel plezier met je Lego!

Bekijk hier de leukste tweedehands Lego sets van dit moment
Tweedehands Lego
Wissel.nl ReMarkt Monitoren