logo
Menu Menu sluiten

Tweedehands studieboeken kopen - Bespaar flink

De kosten voor het aanschaffen van studieboeken kunnen fors oplopen. En dat terwijl je de studieboeken maar relatief kort gebruikt. Een slim alternatief voor het kopen van nieuwe studieboeken is dan ook het aanschaffen van tweedehands studieboeken. Deze kosten vaak maar een fractie van de nieuwprijs. Met tweedehands studieboeken bespaar je dan ook al gauw honderden euro’s. Gezien de steeds hogere prijzen van nieuwe studieboeken zal het hergebruik van studieboeken de komende jaren alleen maar toenemen. Daar komt bij dat steeds meer studenten (en hun ouders) niet alleen de lagere kosten belangrijk vinden, maar ook een bijdrage willen leveren aan het milieu.

Fractie van de nieuwprijs

Vaak geeft iemand er in eerste instantie de voorkeur aan om nieuwe studieboeken aan te schaffen. Dat is natuurlijk niet vreemd. Want dan weet je zeker dat niemand jouw studieboek eerder in handen heeft gehad en het een tijdje heeft gebruikt. Maar als je de totaalkosten voor nieuwe studieboeken bij elkaar optelt, kom je vaak uit op een schrikbarend hoog bedrag. Zeker als je beseft dat je de betreffende studieboeken, anders dan bijvoorbeeld bij een roman, waarschijnlijk niet opnieuw zult gaan lezen/gebruiken.

Het argument dat je je nieuwe studieboeken na afloop van je studie heel goed kunt verkopen via online platformen gaat ook niet op. Want de prijzen van aangeboden tweedehands studieboeken zijn slechts een fractie van de nieuwprijs. Dat is niet zo fijn als je nieuwe studieboeken wilt verkopen, maar natuurlijk wel heel prettig als je voor een lekker lage prijs actuele tweedehands studieboeken wilt kopen.

Kortom, met het kopen van tweedehands studieboeken bespaar je flinke kosten. Natuurlijk is het vervelend of misschien zelfs ergerlijk als je tweedehands studieboek veel vlekken heeft, volgekrast is met aantekeningen of als allerlei pagina’s gekreukeld of flink beschadigd zijn. Probeer, voordat je het betreffende tweedehands studieboek koopt, daarom eerst te achterhalen wat de kwaliteit van het betreffende boek is. Vraag gerust door. Dat is niet zeurderig, je hebt er gewoon recht op om goed te weten wat je koopt.

Verlaging grondstofgebruik

Het kopen van tweedehands studieboeken is goed voor je portemonnee en hiermee lever je meteen ook een bijdrage aan het milieu. Want door geen nieuwe maar gebruikte studieboeken te kopen, hoeven er minder bomen gekapt te worden voor het papier. Daarnaast draag je ertoe bij dat er minder water en inkt gebruikt hoeft te worden voor de productie van je studieboeken. Je zorgt ook voor verlaging van het watergebruik. Zoek op internet maar eens op hoeveel water er nodig is om een boek te produceren. Je zult schrikken.

Koop je een tweedehands studieboek in plaats van een nieuw studieboek, dan hoeven die grondstoffen niet nogmaals uit de natuur te worden gehaald, hoeven ze niet vervoerd te worden en hoeft de natuur niet te worden belast door de fabricage. Door het aankopen van een tweedehands studieboek draag je daardoor bij aan verlaging van de CO2-uitstoot.

Veel minder transport

Met de aanschaf van een tweedehands studieboek beperk je de CO2-uitstoot ook tijdens het transport. Er hoeft geen vervuilende vrachtauto in gezet te worden voor het vervoer van de boeken naar een distributiecentrum en vervolgens naar een winkel of magazijn. Duidelijk zal zijn: het is goed voor het milieu om het aantal transportbewegingen zo veel mogelijk te beperken.

Minder verpakking

Nóg een belangrijke milieutechnische reden om geen nieuwe maar tweedehands studieboeken te kopen: er is minder verpakkingsmateriaal nodig. Misschien sta je er niet zo bij stil, maar er wordt relatief veel verpakkingsmateriaal voor studieboeken gebruikt. Om beschadiging tijdens het transport te voorkomen worden studieboeken ‘geseald’ in plastic. Daarnaast wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van stevige doosverpakkingen, houten pallets en beschermend piepschuim.

Bij een tweedehands studieboek hoeven al die milieubelastende verpakkingsmaterialen niet geproduceerd te worden. Wellicht heb je het idee dat je met jouw aankoop van tweedehands studieboeken in plaats van nieuwe studieboeken slechts een heel kleine bijdrage levert aan een beter milieu. Niets is minder waar. Met jouw aankoop van een tweedehands studieboek lever je, samen met anderen, aantoonbaar een belangrijke bijdrage en heb je daadwerkelijk impact op het milieu.

Populaire tweedehands studieboeken

Dit zijn de populairste tweedehands studieboeken van dit moment:

Tweedehands studieboeken
Wissel.nl ReMarkt Monitoren