logo
Menu Menu sluiten

Veilig een tweedehands laptop kopen

Zowel online via allerlei verkoopplatforms als in fysieke winkels kopen we met z’n allen steeds vaker en steeds makkelijker tweedehands producten, ook apparatuur. Op zich is dat een goede ontwikkeling natuurlijk want door tweedehands apparatuur, zoals bijvoorbeeld tweedehands laptops te kopen, dragen we op allerlei manieren bij aan een beter milieu. Bij aankoop van hergebruikte/tweedehands laptops zijn er minder grond- en hulpstoffen nodig maar ook wordt er ook minder verpakking en dus minder karton en plastic gebruikt. Daar komt bij dat je met de aankoop van een tweedehands laptop helpt de CO2-uitstoot te verlagen omdat er minder vrachtschepen en vrachtauto’s voor transport ingezet hoeven worden.

Gestolen?

Als je een tweedehands laptop, sommigen noemen het een notebook, gaat kopen is het aan te raden om op een aantal zaken te letten. Zie je bijvoorbeeld op een aanbiedingenplatform een tweedehands notebook voor een onwaarschijnlijk lage prijs staan, bedenk dat dat misschien wel een gestolen laptop is. Je betaalt dan wel een bijzonder lage prijs voor je laptop maar wettelijk gezien ben je dan schuldig aan heling. En zoals je weet: dat is een strafbaar feit. Natuurlijk, je kunt van mening zijn dat de laptop toch al gestolen is. En dat als jij hem niet koopt, iemand anders hem wel aanschaft. Dit klopt op zich maar je draagt met je aankoop wel bij aan het criminele proces. En naar we aannemen wil je dat niet. Bedenk ook dat jet bij het aankopen van een gestolen laptop het risico loopt dat je bij betreffende dief geen aanspraak kunt maken op garantie. We raden je dan ook van harte af om gestolen laptops te kopen. Je kunt natuurlijk niet altijd tevoren weten of de betreffende laptop gestolen is. In het algemeen geldt: koop een tweedehands notebook alleen bij iemand die vertrouwt. Een goede raadgever bij het voor een prikkie kopen van een tweedehands laptop is je onderbuikgevoel. Geeft die aan dat het niet klopt, luister daar dan naar en zie af van je aankoop.

Defect

Koop je een tweedehands laptop in een fysieke winkel, controleer dan heel goed of alles naar behoren werkt. Ben je zelf niet al te technisch, neem dan een vriend mee die dat wel is en die wel goed kan beoordelen of het slim is om de betreffende tweedehands laptop te kopen. Als je een tweedehands laptop wilt kopen in een webshop of via een verkoopplatform, dan kun je die natuurlijk niet vooraf controleren op functionaliteit en eventuele beschadigingen. Tip: maak voor jezelf – eventueel samen met je technische vriend - een lijst met technische vragen en bekijk de garantievoorwaarden en het retourbeleid van de aanbieder ingeval van defecten en gebreken. Een onvolkomenheid, zoals bijvoorbeeld een gebrek, aan een aangekocht tweedehands laptop is vanzelfsprekend heel vervelend. Want bij dit technisch product en ook andere technische producten loop je het risico dat je belandt in een welles-nietes situatie of nog erger een juridische touwtrekkerij. Ons advies daarom: let goed op voor je een tweedehands laptop koopt en vraag de verkopende partij gerust het hemd van het lijf.

Software

Een belangrijke vraag die zeker niet op je vragenlijstje mag ontbreken: Welke software is er geïnstalleerd op de betreffende tweedehands laptop?’ Vraag daarbij echt een beetje door. Als je bijvoorbeeld hoort dat de laptop is voorzien van de software Microsoft Office dan weet je eigenlijk nog niets. Want er zijn heel veel versies van deze software. Het jaartal van betreffende Office-software is hierbij bijvoorbeeld heel belangrijk. Koop je namelijk een tweedehands laptop met een nogal oude software-versie van Microsoft Office of met een relatief oud Apple Operating System, dan loop je het risico dat je veel applicaties (apps/software) niet kunt gebruiken. Of dat je laptop ergerlijk langzaam is. Dat wil je natuurlijk niet. Aan te raden is ook om je tweedehands laptop direct na aankoop softwarematig ‘schoon’ te maken of te laten maken. Onnodige applicaties en eventuele virussen op je tweedehands laptop worden dan verwijderd. Gezien de toenemende cybercriminaliteit is het slim om een goed antivirus programma te installeren.

Beschadiging

Bij een tweedehands laptop kan het voorkomen dat enkele gebruikssporen of beschadigingen, vooral als de laptop enige tijd in gebruik is geweest. Koop je een laptop in een fysieke winkel start die dan zelf op. Je ziet dan meteen hoe snel (of langzaam) dat gaat en of er bijvoorbeeld beschadigingen zijn aan het beeldscherm. Vraag of de webcam goed werkt en bekijk de laptop van alle kanten. Controleer vervolgens of er beschadigingen zoals krassen zijn. Vergelijk ook of de beschadiging of beschadigingen in de foto van de aanbieding niet weggepoetst zijn met Photoshop. Een populaire verkooptruc is ook: in de advertentie zie je het nieuwe product terwijl je een tweedehands laptop koopt.

Bij aankoop van een tweedehands laptop in een webshop of via een aanbiedingsplatform kun je beschadigingen natuurlijk niet vooraf in het echt controleren en zie beschadigingen pas als je de laptop in handen hebt. Het is aan te raden om tevoren goed te kijken wat de garanties zijn en hoe het retourbeleid is. Is hierover geen informatie te vinden op de webshop of het verkoopplatform of is die informatie onduidelijk en/of onvolledig, vraag jezelf dan af of je je tweedehands laptop dan niet beter ergens anders kunt kopen. Dat geldt ook of misschien wel juist bij een ongelooflijk lage prijs.

Bekijk hier de mooiste tweedehands laptops van dit moment
Veilig een tweedehands laptop kopen
Wissel.nl ReMarkt Monitoren