Waar moet je op letten bij het kopen van tweedehands producten?
We kopen met z’n allen steeds vaker en steeds makkelijker tweedehands producten, zowel online via allerlei verkoopplatforms als in fysieke winkels.
Dat is een hele goede ontwikkeling want met de aankoop van tweedehands producten dragen we op diverse manieren bij aan een beter milieu. Want er zijn bij hergebruikte/tweedehands producten minder grond- en hulpstoffen nodig maar ook minder verpakking van karton en plastic. De CO2-uitstoot wordt ook verlaagd omdat er minder vrachtschepen en vrachtauto’s ingezet hoeven worden.
Geloofwaardigheid
Het is aan te raden om op een aantal zaken te letten bij je aankoop van een tweedehands product. Zie je bijvoorbeeld op een aanbiedingsplatform een tweedehands of volledig nieuw product voor een ongelooflijk lage prijs staan, vraag jezelf dan af of dit geen gestolen product is. Je koopt dan weliswaar een product voor een superlage prijs, maar je bent dan, wettelijk gezien, wel schuldig aan heling. En dat is een strafbaar feit.
Bij het aankopen van een gestolen product loop je ook nog eens het risico dat je bij de betreffende dief geen aanspraak op garantie kunt maken.
Natuurlijk kun je niet altijd van tevoren weten of een product gestolen is. In het algemeen geldt: koop een tweedehands product alleen bij een bedrijf met een goede reputatie of een persoon die je vertrouwt. Je onderbuikgevoel is daarbij vaak een goede raadgever: zegt die ‘dit klopt niet’ luister daar dan naar en zie af van je aankoop.
Beschadiging
Bij een tweedehands product is het natuurlijk helemaal niet vreemd als er gebruikssporen of beschadigingen zijn, vooral niet als het product al enige tijd in gebruik is. Koop je een product in een fysieke winkel, bekijk het dan van alle kanten, indien mogelijk van binnen en van buiten. En controleer goed of er beschadigingen zijn en hoe ernstig die zijn.
Vergelijk ook of de beschadiging of beschadigingen op de foto van de aanbieding niet weggepoetst zijn met Photoshop. Een truc die ook nog wel eens wordt toegepast: in de advertentie zie je het nieuwe product terwijl je een tweedehands product koopt.
Bij aankoop van een tweedehands product in een webshop of via een aanbiedingsplatform kun je het product natuurlijk niet vooraf in het echt controleren en zie pas als je het product in handen hebt of er toch beschadigingen zijn. Verstandig is om van tevoren goed te kijken wat de garanties zijn en hoe het retourbeleid is.
Is er hier helemaal geen informatie over te vinden op de webshop of het verkoopplatform en krijg je ook niet iemand hierover aan de telefoon, vraag jezelf dan af of je het tweedehands product niet beter ergens anders kunt kopen.
Defect en gebreken
Koop je een tweedehands product in een fysieke winkel controleer dan heel goed of alles naar behoren werkt. Is het een technisch product en ben jezelf niet technisch, neem dan een vriend mee die wel technisch is en die wel goed kan beoordelen of het product niet (deels) defect is. Als je een product in een webshop of via een verkoopplatform koopt is dit natuurlijk vooraf niet mogelijk. Net als bij beschadigingen: bekijk dan goed de garantievoorwaarden en retourbeleid van de aanbieder ingeval van defecten en gebreken.
Een verborgen gebrek aan een aangekocht tweedehands product is vanzelfsprekend helemaal vervelend want voor je het weet belandt je in een welles-nietes situatie of nog erger een juridische touwtrekkerij. Duidelijk zal zijn: let goed op voor je iets koopt en vraag de verkopende partij gerust het hemd van het lijf.
Bekijk hier de beste tweedehands deals van dit moment