logo
Menu Menu sluiten

Waarom is tweedehands beter voor het milieu?

Er zijn diverse redenen waarom een tweedehands product, ook wel een ‘gebruikt product’ of een occasion genoemd, beter voor het milieu is.

Lager grondstofgebruik

Ten eerste is het kopen van een tweedehands product goed voor het milieu omdat je er daarmee voor zorgt dat er minder grondstoffen worden gebruikt. Want voor de productie van een nieuw product zoals bijvoorbeeld een smartphone heb je als grondstof plastic, metaal en elektronica nodig. Kies je niet voor een gloednieuwe maar een tweedehands smartphone dan hoeven die grondstoffen niet nogmaals uit de natuur te worden gehaald en te worden gefabriceerd. Hierdoor hoeft er minder een beroep gedaan op grondstoffen en is er minder uitstoot van CO2 omdat er minder geproduceerd hoef te worden.

Minder transport

Die beperking van CO2-uitstoot bij aankoop van een tweedehands product is er ook bij het transport. Als je geen nieuw product koopt maar een tweedehands artikel, bijvoorbeeld een zitbank, dan hoeft dat product niet per vervuilende zeevrachtschip vervoerd te worden naar bijvoorbeeld de zeehaven van Rotterdam en hoeft het vervolgens niet over land vervoerd te worden naar een distributiecentrum en uiteindelijk naar een winkel of magazijn. Met je aankoop van een tweedehands product verminder je dus de CO2-uitstoot en dat is vanzelfsprekend beter voor het milieu.

Minder verpakking

Een belangrijke derde reden waarom een tweedehands product beter of minder belastend is voor het milieu dan een nieuw product: er is minder verpakkingsmateriaal nodig. Laten we het voordeel van de zitbank erbij pakken. Om beschadiging tijdens het transport te voorkomen wordt de bank vaak van alle kanten beschermd door piepschuim en plastic en wordt gebruik gemaakt van een stevige doosverpakking. Bij een tweedehands product hoeven al die milieuvervuilende verpakkingsmaterialen niet geproduceerd te worden. Misschien denk je: ‘mijn aankoop van een tweedehands product in plaats van een nieuw product levert maar een heel kleine bijdrage aan een beter milieu’. Niets is minder waar: door een tweedehands product te kopen maak je echt het verschil. Jouw aankoop heeft, samen met die van anderen, daadwerkelijk impact op het milieu.

Bekijk hier de beste tweedehands deals van dit moment
tweedehands beter voor milieu
Wissel.nl ReMarkt Monitoren