logo
Menu Menu sluiten

Wat is het voordeel van tweedehands boeken?

De aanschaf van tweedehands boeken is de afgelopen jaren explosief gestegen. En uit onderzoek komt naar voren dat het hergebruik van boeken komende jaren alleen maar zal toenemen. Dat geldt zowel voor studieboeken, kookboeken, lectuur (lichte kost), literatuur in allerlei genres als voor zakelijke boeken.

Feitelijk zijn er twee aspecten van belang bij tweedehands boeken: geld en het milieu. Die voordelen gelden zowel voor kopers als aanbieders. Voor verkopers zijn tweedehands boeken financieel gezien interessant omdat boeken dan niet staan te wachten in een boekenkast tot ze een tweede keer worden gelezen. In plaats daarvan leveren ze geld op. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel niemand een boek nogmaals leest. Laten we eens, met de ogen van een boekenkoper, kijken naar de voordelen van het aanschaffen van tweedehands boeken.

Voordeliger

Kijk je, al dan niet online, eens rond in een boekenwinkel, dan schrik je je vaak rot van de prijzen. Dat geldt helemaal voor gloednieuwe boeken. En helemaal voor boeken van een populaire auteur. Een tweedehands boek is vaak enorm lager geprijsd. En bij een thriller van bijvoorbeeld de bekende schrijvers David Baldacci en Harlan Coben maakt het niet uit of het boek enkele jaren oud is. De spanning en/of ontspanning is hierbij niet minder dan bij een gloednieuw boek. Een lekker lage prijs voor je tweedehandsboek is natuurlijk heel prettig. Wat vele lezers, jij waarschijnlijk ook, niet fijn vinden is als het tweedehands boek volop vlekken en/of kreukels heeft. En vele lezers vinden het ronduit ergerlijk als de bladzijden letterlijk vergeeld zijn. Probeer bij aanschaf van een tweedehands boek daarom te achterhalen wat de kwaliteit van het betreffende boek is. Kan dat niet: bedenk dan dat je met je aanschaf veel geld bespaart maar ook een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van ons leefmilieu.

Grondstofgebruik verminderen

Zoals gezegd is het aankopen van een tweedehands boek goed voor je portemonnee. Een belangrijk voordeel van het aanschaffen van een tweedehands boek is ook dat je milieuvriendelijk bezig bent. Want je zorgt er voor dat er minder bomen gekapt hoeven te worden voor het papier en dat er minder water en inkt gebruik hoeft te worden voor de productie van het boek. Zoek op internet maar eens op hoeveel water er nodig is voor de productie van een boek, je zult versteld staan. Koop je geen gloednieuw boek maar een tweedehands boek dan hoeven die grondstoffen niet nogmaals uit de natuur te worden gehaald, hoeven die hulpstoffen niet gebruikt te worden en hoeft de natuur niet te worden belast door de fabricage. Met de aankoop van een tweedehands boek draag je daardoor bij aan verlaging van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Minder transportbewegingen

Die beperking van de CO2-uitstoot bij aankoop van een tweedehands boek geldt ook bij het transport. Koop je geen nieuw maar een tweedehands boek, dan hoeft dat niet met een vervuilende vrachtauto vervoerd te worden naar een distributiecentrum en vervolgens naar een winkel of magazijn. Hoe minder transport-bewegingen, hoe beter het is voor het milieu natuurlijk. Het is goed om daar even bij stil te staan bij de aanschaf van een boek.

Minder verpakkingsmateriaal

Eveneens een belangrijke milieutechnische reden waarom een tweedehands boek minder belastend is voor het milieu dan een nieuw boek: er is minder verpakkingsmateriaal nodig. Om beschadiging tijdens het transport te voorkomen worden boeken ‘geseald’ in plastic en wordt gebruikt gemaakt van een stevige doosverpakking, houten pallets en soms ook van piepschuim. Bij een tweedehands boek hoeven al die milieuvervuilende verpakkingsmaterialen niet geproduceerd te worden. Misschien denk je ‘Met mijn aankoop van tweedehands boeken in plaats van nieuwe boeken lever ik een te verwaarlozen bijdrage aan een beter milieu’. Niets is minder waar. Met jouw aankoop van een tweedehands boek lever je, samen met andere bewuste boekenkopers, echt een belangrijke bijdrage en heb je daadwerkelijk impact op het milieu.

Bekijk hier de beste tweedehands boeken van dit moment
Wat is het voordeel van tweedehands boeken?
Wissel.nl ReMarkt Monitoren